cyziol1: W trójkącie ostrokątnym ABC wysokości AD i CE przecięły się w punkcie O. Wiedząc, że
IAOI=5cm, IODI=6cm, ICOI=10cm, i IOEI=3cm, oblicz długość boków AB i BC.
11 kwi 12:57
DonTeo: z Δ ODC obliczamy z tw. pitagorasa dł odcinka DC=8
potem z Δ AEC analogicznie obliczamy dł odcinka AE=4
najkrótszym rozwiązaniem jest skorzystanie z podobieństwa trójkątów ODC i CEB
(podobieństwo typu kąt, kąt, kąt) z Δ ODC kąt OCD = kąt ECB z Δ ECB oba Δ mają kąt
prosty więc trzeci kąt również mają taki sam
z tej zależności wynika że 8/6=13/EB => EB=9.75
z pitagorasa CB2=132+(9.75)2 => CB= 16,25
AB=AE+EB AB=4+9,75=13,75
odp: AB=13,75 BC=16,25
12 kwi 13:07
DonTeo: jeżeli są jakieś błędy piszcie: jogger22@wp.pl
12 kwi 18:17
mati: W trójkącie ostrokątnym ABC wysokości AD i BE przecinają się w punkcie O. Czy trójkąty AEO i
DBO są podobne? Oblicz |OB|, wiedząc, że: |AO| = 4, |OD| = 1¹₃ , |OE| = ²₃
3 paź 19:56