funkcje
Matek: Wierzcholek paraboli to W(2,25 ; − 6,125 ) WYZNACZ:
a) drugie miejsce zerowe
i tutaj mi wyszło x=0
b) napisz wzor w postaci ogolnej
podstawiam wierzcholek do postaci kanonicznej ale nie chce mi wyjsc:(
c) podaj zbior rozwiazan f(x+2,25)=o
d) nie obliczajac wartosci funkcji f porownaj liczby f( √2 −1) oraz f(1− √2), Odpowiedź
uzasadnij
13 wrz 06:45
Matek: i jeszcze oczywiście jest pdoane jedno miejsce zerowe x=4 w danych
13 wrz 08:23
Tad: ... no właśnie ...
13 wrz 08:25
Tad: policzysz x
2
zapiszesz postać iloczynową uwzględniając a

!
wstawiając do równania funkcji współrzędne wierzchołka obliczysz a
powodzenia ....
13 wrz 08:49
Matek: a wyszlo mi 2 wzor −−> 2x
2 −9x + 4 a podpunkt c mam zrobic dodajac do kązdego x 2,25? czyli
2 (x+2,25)
2 −9 (x+2,25)+4



13 wrz 08:59
Tad:
co jest wykresem f(x+2,25)? ... ta sama krzywa przesunięta w prawo/lewo

? o ...

?
więc gdzie ma miejsca zerowe

?
13 wrz 09:44