Znajdź podzbiór zbioru liczb rzeczywistych w którym funkcja rośnie coraz wolniej
Piotreekkk: Znajdź podzbiór zbioru liczb rzeczywistych w którym funkcja rośnie coraz wolniej
Chodzi o funkcję:
h(x) = (x2 − kx)(n − x)
parametry:
k=4
n=5
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu. Z góry wielkie dzięki!
13 wrz 02:35
....: jghjgjg
14 wrz 08:02
Gustlik: Wskazówka:
Podstawiasz wartości parametrów:
h(x)=(x2−4x)(5−x) − wymnóż teraz te nawiasy, wyjdzie Ci wielomian 3 stopnia, bo z wielomianu
łatwiej obliczyć pochodną, niż z iloczynu.
Oblicz pochodną. Funkcja rośnie coraz wolniej, gdy pochodna jest dodatnia i maleje − musisz
narysować wykres pochodnej (będzie to funkcja kwadratowa − parabola) i odczytaj z tej
paraboli, gdzie pochodna jest dodatnia i malejąca jednocześnie.
14 wrz 09:40