matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;/
kropa:
pomocy...
wyznacz miejsce zerowe funkcji: y=(1+
√
2
)x−
√
2
13 wrz 00:47
Godzio:
√
2
y = 0 ⇒ 0 = (1 +
√
2
)x −
√
2
⇒ x(1 +
√
2
) =
√
2
⇒ x =
1 +
√
2
√
2
√
2
(1 −
√
2
)
√
2
− 2
x =
=
=
=
1 +
√
2
(1 +
√
2
)(1 −
√
2
)
1 − 2
√
2
− 2
=
= 2 −
√
2
−1
Odp: Miejsce zerowe danej funkcji to: x = 2 −
√
2
13 wrz 00:56
kropa:
dzieki...
13 wrz 01:17