Równania kwadratowe
Agula: Bardzo prosze aby ktoś na tym przykladzie wytłumaczył mi jak się rozwiązuje równania
pierwiastkowe:
3(x+2)= √22−9x
12 wrz 23:49
Gustlik: Podnosisz obustronnie do kwadratu:
3(x+2)=
√22−9x /()
2
Dziedzina:
22−9x≥0 (bo nie mozna pierwiastkować ujemnych liczb)
−9x≥−22 /:(−9)
9(x
2+4x+4)=22−9x
9x
2+36x+36−22+9x=0
9x
2+45x+14=0
Δ=..., x
1=..., x
2=... → dokończ.
UWAGA

! Po wyznaczeniu pierwiastków równania sprawdź, czy należą one do dzoedziny.
Pierwiastki nie spełniajace założenia dziedziny odrzuć.
13 wrz 00:01
Eta:
| | 22 | |
1/ założenie 22−9x≥0 to x ≤ |
| |
| | 9 | |
2/ podnosimy równanie obustronnie do kwadratu
9(x+2)
2= 22−9x
rozwiąż to równanie i pamiętaj o założeniu !
powodzenia
13 wrz 00:07