Proszę o pomoc ;/
Kinga: uzasadnij, że jest to równane funkcji linowej:
y=(x −2)2 − (x2 + 4)
12 wrz 23:35
Bogdan:
Wzory skróconego mnożenia się kłaniają
12 wrz 23:46
Gustlik: y=(x2−4x+4)−(x2+8x+16)=x2−4x+4−x2−8x−16
y=−12x−12
Masz więc wzór w postaci y=ax+b − jest to funkcja liniowa.
c.n.d.
12 wrz 23:50
Kinga: y=(x2−4x+4)−x2−4
i co dalej?
12 wrz 23:51
Kinga: raczej y=−4x
12 wrz 23:53
Kinga: czy dobrze mysle?
12 wrz 23:53
Kinga: i to juz jest odp?
12 wrz 23:54
Vax: Tak
12 wrz 23:54
Kinga: ok. dziekuje bardzo...
12 wrz 23:54
Gustlik: Aj trochę sie zagalopowałem, potraktowałem ten drugi nawias jak (x−4)2, a tam jest x2−4.
Sorki.
Robisz tak, jak zaczęłaś:
y=(x2−4x+4)−x2−4
y=−4x
c.n.d.
13 wrz 00:04