funkcja kwadratowa. prosze o wytlumaczenie
Agula: Dany jest wykres f(x) = x2 + bx +c , znajdź punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej o
równaniu y=40
12 wrz 23:07
ICSP: aha.
Nie ma nic więcej?
12 wrz 23:16
Agula: są jeszcze punkty K(−3,−2) L(1,18) które należą do tego wykresu.
12 wrz 23:56
ICSP: . Podstawiamy te punkty do wzoru funkcji i tworzymy układ równań z niewiadomymi b i c
−2 = 9 − 3b + c
18 = 1 + b + c
−11 = −3b + c
17 = b + c
Użyję metody wyznaczników. Jeżeli jej nie znasz rozwiąż układ równań znaną tobie metodą. np.
przeciwnych współczynników.
W = −3 − 1 = −4
Wb = −11 − 17 = −28
Wc = −51 + 11 = −40
b = 7
c = 10
y = x2 +7x +10
teraz rozwiązujemy układ równań:
y = x2 +7x +10
y = 40
40 = x2 + 7x + 10
x2 + 7x − 30 = 0
Dalej z delty.
Odp. (3;40) oraz (−10;40)
13 wrz 00:11