| 1 | ||
y= | ||
| x2 |
| √3 | ||
przedział x−ów jest od | do 3. Jednak nie mogę sobie ot tak walnąć całkę oznaczoną od | |
| 3 |
| √3 | 1 | |||
do 3 i ją obliczyć, bo wtedy mi policzy jakby zamiast y= | była prosta y= | |||
| 3 | x2 |
| √3 | ||
. Czy można zrobić tak, że po prostu podzielę ten obszar na dwie części, tj. obliczę | ||
| 3 |
| √3 | ||
całką pole obszaru z przedziału od | do 1 i dodam pole obszaru z przedziału od 1 do | |
| 3 |
Liczę na Waszą pomoc.
| 1 | ||
pole P = ∫x1x2 (3 − | )dx + ∫x2x3 (3 − x)dx | |
| x2 |