Zbiory(tak myślę)
mcoder: 1. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 lub przez 7?
2. Ile jest liczb czterocyfrowych niedzielących się przez 3 , anie przez 4?
12 wrz 22:25
Eta:
liczby trzycyfrowe podzielne przez 5
A ={100, 105, 110,.............,995} −−−− tworzą ciąg arytm, a
1=100, r= 5 , a
n=995
| | 995−100 | |
|A|= |
| +1=180 takich liczb |
| | 5 | |
podobnie
liczby trzycyfrowe podzielne przez 7
| | 994−105 | |
B= {105,112,119,.........,994} |B|= |
| +1=128 takich liczb |
| | 7 | |
R−m 180+128 = 208 takich liczb
od tej ilości należy odrzucić
liczby podzielne przez 5 i 7 czyli przez 35( bo powtarzają się w obydwu zbiorach)
| | 980−105 | |
A∩B={ 105,140,175,.......,980} |A∩B|= |
| +1= 26 takich liczb |
| | 35 | |
odp: 208 −26=182 takie liczby
12 wrz 23:05
Eta:
poprawiam chochlika:
R−m: 180+128=
308
zatem odp: 308−26= 282 takich liczb
12 wrz 23:07
mcoder: A zadanie 2. ?Pomożecie?
12 wrz 23:08
Eta:
2/ podobnie
wszystkich liczb czterocyfrowych jest? ..............to na pewno wiesz
należy od tej ilości odjąć liczby czterocyfrowe podzielne przez 12 , których jest:
{ 1008, 1020,.............., 9996} n= ..........
dokończ samodzielnie
12 wrz 23:12
mcoder: A czym jest r? i czemu |A|=[(995−100)/5] +1= 180? czemu ta 1 skąd ona tu się wzięła?
12 wrz 23:17
Eta:
dla ciągu arytmetycznego
| | an−a1 | |
an= a1+(n−1)*r to: |
| = n−1 |
| | r | |
12 wrz 23:23
przemo: Też mam problem z tymi zadaniami.
12 wrz 23:27
Eta:
no to teraz już po problemie ?
12 wrz 23:27
mcoder: Już rozumiem dziękuję bardzo za pomoc. Ja na początku chciałem sie za to zadanie zabierać tak
że:900/5 + 900/7 − 900/35= ilość liczb tylko że po podzieleniu nie wychodzą liczby całkowite.
Teraz już widzę że ten sposób jest dużo lepszy. Jeszcze raz dziękuję za pomoc
12 wrz 23:32