Prostokąty
Marika: Dany jest prostokąt o bokach długości √3 i 2√3.
a)Oblicz pole tego prostokąta.
b)Oblicz błąd względny, gdy obliczając pole prostokąta, zaokrąglisz √3 do części
dziesiętnych.
12 wrz 21:08
ManFanUtd: Pole wynosi 6
b.) √3 ≈ 1,71
czyli 1,71 * (2*1,71)
12 wrz 21:32
Gustlik: ad a)
P=1,7*2*1,7=5,78
Oznaczam:
b
b − błąd bezwzgledny
b
w − błąd wzgledny
w
d − wartość dokładna
w
p − wartość przybliżona
b
b=|w
p−w
d|=|5,78−6|=0,22
| | bb | | 0,22 | |
bw= |
| *100%= |
| *100%≈3,67%
|
| | wd | | 6 | |
13 wrz 09:36
Gustlik: Oczywiście ad b).
13 wrz 09:36
Tad: ...do góry
13 wrz 12:40
patatajam: nie chcę nic mówić, ale pierwiastek z 3 to 1,73 geniusze... o.O
26 wrz 20:09
patatajam: i w takim razie:
a) P= a*b = √3 * 2√3 = 1,73 * (2*1,73) = 1,73 * 3,46 = 5,98
b) błąd względny: |r−p| / r
r − wartość rzeczywista czyli 5,98
p − wartość przybliżona do części dziesiętnych czyli 5,98 ≈ 6,0
|5,98 − 6,0| / 5,98 = 0,01 / 5,98 = 0,002
26 wrz 20:14
imbryk: oj tam panowie,
√3=1,73
1,732*2=5,9858
podczas obliczania pola przyjmujemy, że wartość √3=1,7
1,72*2=5,78,
teraz
|5,9858−5,78|=0,2058≈0,21
26 lis 20:44
rzeczywiście: ale √3*2√3=6
bo przecież √3*√3=3
10 sty 00:19