Figury płaskie - prostokąt
Marika: Dany jest prostokąt o bokach długości a i b. Długość każdego boku zmniejszono o 20%. Oblicz, o
ile procent zmalały pole oraz obwód tego prostokąta.
12 wrz 21:04
Bogdan:
Skala podobieństwa k = 0,8
P1 − pole większego prostokąta, P2 − pole mniejszego prostokąta,
L1 − obwód większego prostokąta, L2 − obwód mniejszego prostokąta.
P2 = k2*P1 ⇒ P2 = 0,64P1, pole zmniejszyło się o ..... procent.
L2 = k*L1 ⇒ L2 = 0,8L1, obwód zmniejszył się o ..... procent
12 wrz 21:44