Agnieszka: Dla jakie wartości parametru m rownie Ix-1I=m
2-2m+1 ma dwa pierwiaski dodatnie?
P.S pogobilam sie i nie pamietam jakie mam zalozyc warunki


pomocy....
7 mar 10:00
7 mar 12:27
Bogdan:
Dzień dobry.
Narysuj na kartce w kratkę na układzie współrzędnych wykres y = |x - 1|.
Wykres przypomina literę V z wierzchołkiem w punkcie x = 1, ramiona są prostymi
biegnącymi "w górę" w lewo i w prawo od punktu (1, 0) po przekątnych kratek.
teraz wobraź sobie na tym układzie współrzędnych linię prostą poziomą.
a) Jeśli ta linia prosta będzie pod osią x, to nie przetnie wykresu y = |x - 1.
b) Jesli ta linia prosta pokryje się z osią x, to będzie miała 1 punkt wspólny z
wykresem
y = |x - 1|.
c) Jeśli ta linia znajdzie się nad osią x, to właśnie przetnie wykres y = |x - 1| w
dwóch
punktach.
W zadaniu chodzi o punkt c). Prosta pozioma ma równanie: y = m2 - 2m +1.
Ta linia jest nad osią x, więc m2 - 2m +1 > 0
Korzystając z wzoru skróconego mnożenia otrzymujemy: (m - 1)2 > 0.
Stąd m € R \ {1}.
Odp. Podane rownanie ma 2 rozwiązania dla m € R \ {1}.
7 mar 12:31
Agnieszka: Witam Bogdanie

serdecznie dziekuje za reakcje na moją prośbe

wlasnie tak zrobilam ale w odpowiedziach mam podane ze m∈ (0,1) i (1,2)
niewiem jak to zrobic,,,,
7 mar 12:54
Agnieszka: Bogdan mozesz jeszcze raz na to zerknac

7 mar 13:21
Agnieszka:
7 mar 14:15
Bogdan:
Przepraszam, byłem zajęty.
Niejasny jest Twój zapis: m∈ (0,1) i (1,2), co to jest?
Wyrażenie m2 - 2m +1 = (m - 1)2 jest liczbą, natomiast y = (m - 1)2 jest wykresem
funkcji stałej. Ten wykres przecina wykres y = |x - 1| nad osią x, stąd (m - 1)2 > 0.
Podana wcześniej przeze mnie odpowiedź jest prawidłowa.
7 mar 14:18
Agnieszka: chodzi o to ze w ksiazce w odpowiedzi mam ze te liczby dla parametru m naleza do zbioru
m∈(0,1) zsumowane (1,2) i sie jakos poprostu pogubilam....
7 mar 14:24
Bogdan:
Odpowiedź, której udzieliłem dotyczy warunku, że są dwa rozwiązania.
Jeśli jednak są dwa rozwiązania dodatnie to trzeba uwzględnić jeszcze jeden warunek,
zaraz go podam
7 mar 14:32
Bogdan:
Nasza prosta y = (m - 1)2 przecina wykres y = |x - 1| w dwóch punktach takich,
że w każdym z nich x > 0.
{ -x + 1 dla x < 1
y = |x - 1| = {
{ x + 1 dla x ≥ 1
Lewa gałąź tego wykresu, czyli y = -x + 1 przecina oś y w punkcie (0, 1), a więc
prosta y = (m - 1)2 musi zawierać się w przedziale 0 < y < 1, stąd
mamy nierowność podwójną: 0 < (m - 1)2 < 1
Rozkladamy ją na dwie nierówności:
1. (m - 1)2 > 0 => m € R\{1}
2. m2 - 2m + 1 < 1 => m2 - 2m < 0 => m(m - 2) < 0 => m € (0, 2)
Bierzemy część wspólną tych przedziałów i otrzymujemy: m € (0, 1) U (1, 2)
Odp.: Podane rownanie ma dwa rozwiązania dodatnie dla m € (0, 1) U (1, 2).
7 mar 14:45
Agnieszka: dziekuje slicznie

7 mar 15:19