matematykaszkolna.pl
Agnieszka: Dla jakie wartości parametru m rownie Ix-1I=m2-2m+1 ma dwa pierwiaski dodatnie? P.S pogobilam sie i nie pamietam jakie mam zalozyc warunkiemotikonka pomocy....
7 mar 10:00
Agnieszka: pomocy Aniolki emotikonka
7 mar 12:27
Bogdan: Dzień dobry. Narysuj na kartce w kratkę na układzie współrzędnych wykres y = |x - 1|. Wykres przypomina literę V z wierzchołkiem w punkcie x = 1, ramiona są prostymi biegnącymi "w górę" w lewo i w prawo od punktu (1, 0) po przekątnych kratek. teraz wobraź sobie na tym układzie współrzędnych linię prostą poziomą. a) Jeśli ta linia prosta będzie pod osią x, to nie przetnie wykresu y = |x - 1. b) Jesli ta linia prosta pokryje się z osią x, to będzie miała 1 punkt wspólny z wykresem y = |x - 1|. c) Jeśli ta linia znajdzie się nad osią x, to właśnie przetnie wykres y = |x - 1| w dwóch punktach. W zadaniu chodzi o punkt c). Prosta pozioma ma równanie: y = m2 - 2m +1. Ta linia jest nad osią x, więc m2 - 2m +1 > 0 Korzystając z wzoru skróconego mnożenia otrzymujemy: (m - 1)2 > 0. Stąd m € R \ {1}. Odp. Podane rownanie ma 2 rozwiązania dla m € R \ {1}.
7 mar 12:31
Agnieszka: Witam Bogdanie serdecznie dziekuje za reakcje na moją prośbeemotikonka wlasnie tak zrobilam ale w odpowiedziach mam podane ze m∈ (0,1) i (1,2) niewiem jak to zrobic,,,,
7 mar 12:54
Agnieszka: Bogdan mozesz jeszcze raz na to zerknacemotikonka
7 mar 13:21
Agnieszka:
7 mar 14:15
Bogdan: Przepraszam, byłem zajęty. Niejasny jest Twój zapis: m∈ (0,1) i (1,2), co to jest? Wyrażenie m2 - 2m +1 = (m - 1)2 jest liczbą, natomiast y = (m - 1)2 jest wykresem funkcji stałej. Ten wykres przecina wykres y = |x - 1| nad osią x, stąd (m - 1)2 > 0. Podana wcześniej przeze mnie odpowiedź jest prawidłowa.
7 mar 14:18
Agnieszka: chodzi o to ze w ksiazce w odpowiedzi mam ze te liczby dla parametru m naleza do zbioru m∈(0,1) zsumowane (1,2) i sie jakos poprostu pogubilam....
7 mar 14:24
Bogdan: Odpowiedź, której udzieliłem dotyczy warunku, że są dwa rozwiązania. Jeśli jednak są dwa rozwiązania dodatnie to trzeba uwzględnić jeszcze jeden warunek, zaraz go podam
7 mar 14:32
Bogdan: Nasza prosta y = (m - 1)2 przecina wykres y = |x - 1| w dwóch punktach takich, że w każdym z nich x > 0. { -x + 1 dla x < 1 y = |x - 1| = { { x + 1 dla x ≥ 1 Lewa gałąź tego wykresu, czyli y = -x + 1 przecina oś y w punkcie (0, 1), a więc prosta y = (m - 1)2 musi zawierać się w przedziale 0 < y < 1, stąd mamy nierowność podwójną: 0 < (m - 1)2 < 1 Rozkladamy ją na dwie nierówności: 1. (m - 1)2 > 0 => m € R\{1} 2. m2 - 2m + 1 < 1 => m2 - 2m < 0 => m(m - 2) < 0 => m € (0, 2) Bierzemy część wspólną tych przedziałów i otrzymujemy: m € (0, 1) U (1, 2) Odp.: Podane rownanie ma dwa rozwiązania dodatnie dla m € (0, 1) U (1, 2).
7 mar 14:45
Agnieszka: dziekuje slicznieemotikonka
7 mar 15:19