f(x) = (2p-4)x+3 FUNKCJA :-(
jacek: f(x) = (2p−4)x+3
dla jakich p
a) wykres funkcji przehodzi przez punkt (3,5)
b)funkcja jest malejąca
c) miejscem zerowym jest liczba 6 ?

proszę o pomoc
12 wrz 20:41
Patryk: a) 5=(2p−4)3+3 chyba sie nie myle
12 wrz 20:42
gwiazda: a) podstawiasz ten punkt i wyliczasz p
12 wrz 20:43
Eta:
a) podstaw za x=3 f(x)=y=5 i wyznacz p
b) f(x)=ax+b −−− jest malejąca <=> a <0
zatem 2p−4 <0 to p ..........
c) f(6)=0 <=> (2p−4)*6+3=0 to p=....
dokończ
12 wrz 20:45
jacek: a) p= 7
12 wrz 21:11
jacek: b) p < −4 ?
c) p =
2112 ?
tak
12 wrz 21:29
krystek: b) źle
c)dobrze
12 wrz 21:37