matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
symbol newtona. znaleźć wartość n
kiprom:
witam. mam obliczyć n tego równania ale nie wiem czy wynik mam poprawny
n
n−2
=28
ale czy wynik końcowy tego równia ma wyjść n=
√
14+n
jeśli nie to jaki jest końcowy wynik tego zadania.
12 wrz 20:39
sushi_ gg6397228:
rozpisz dwumian Newtona ze wzoru
12 wrz 20:47
xXx:
n∊N i n−2≥0 ⇒ n≥2
n
n−2
n!
(n−2)!(n−1)n
n
2
−n
=
=
=
=28 ⇔
(n−2)!*2!
(n−2)!*2!
2
⇔ n
2
−n−56=0 ⇔ (n+7)(n−8)=0 A zatem jedynym rozwiązaniem równania jest 8.
12 wrz 20:53