..
WW10: wyznacz dziedzinę funkcji :
nie rozumiem w jednym przykładzie dlaczego x∊R
wyjaśni ktoś
12 wrz 20:35
ManFanUtd: x∊R gdyż |x+1|+2 będzie zawsze dodatnie czyli większe od zera
12 wrz 20:38
Patryk: bo jest wartosc bezwzgkędna ?
12 wrz 20:39
gwiazda: Tak.
12 wrz 20:41
WW10: dla np przykładów y=√ |x−5|+1 też tak będzie bo pod pierwiastkiem jest wart bezwzględna , a
jak by było np:
y=√ |x−5|−10
12 wrz 20:48
WW10: albo jeszcze jak określić dziedzinę dla takiego wyrażenia y=
√|x|−3 ?
podpowie ktoś ?
12 wrz 21:03
gwiazda: To co pod pierwiastkiem ma być większe lub równe 0 .
12 wrz 21:05
gwiazda: większe i równe 0 sorki
12 wrz 21:05
WW10: dobra już wiem
12 wrz 21:07