nie rozumiem zadania
agnieszka: Wyznacz miary kątów wierzchołkowych
utworzonych przez parę prostych o równaniach:
a) y=x+2 i y=1
wiem, że alfa to 45 stopni, a co z resztą?
12 wrz 20:24
agnieszka: podbijam
12 wrz 20:29
Eta:
12 wrz 20:29
agnieszka: dobra, a my liczyliśmy podobne zadanie tak: rysunek plus: a(z funkcji) to 1 (w tym przypadku)
czyli 45stopni. No to chyba będzie 2 alfy po 45 stopni, a jak obliczyć w podobny sposób
resztę?
12 wrz 20:32
agnieszka: a jak będzie z tym y=1 ile wynosi a?
12 wrz 20:32
Eta:
a=0
12 wrz 20:40
agnieszka: w pamieci umiem to obliczyc, tylko nie wiem jak to zapisac jakos poprawnie, tak aby to było
"trygonometrycznir"
12 wrz 20:40
agnieszka: ok, rozwiązałam, mam jeszcze jedno zadanie, zaczęłam obliczyać, ale od pewnego momentu nic mi
nie wychodzi.
Napisz równanie prostej nachylonej do dodatniej półosi osi x pod kątem alfa i przechodzącej
przez punkt A, jesli:
alfa=30 stopni, A=(√3, −2)
12 wrz 20:43
agnieszka: 

?
12 wrz 20:51
agnieszka: to będzie tgalfa=30stopni
a=U{
√3{3}}
−2=a*
√3+b
−2= i dlaje nie wiem, bo mi kompletnie inaczej wychodzi niż w odp
12 wrz 20:56
12 wrz 21:00
sushi_ gg6397228:
a poza tym kat masz nie 30stopni, a (180−30)=.. dlatego wzor nie wychodzi
12 wrz 21:01
sushi_ gg6397228:
| | √3 | |
−2= − |
| *√3 +b −−> b=... |
| | 3 | |
12 wrz 21:03
agnieszka: a czemu tam jest minus?
12 wrz 21:06
Eta:
można prościej
| | √3 | |
y=a(x−xA)+yA a= |
| , A( √3,−2) |
| | 3 | |
| | √3 | | 3 | |
w Twoim rozwiązaniu |
| *√3= |
| =1 |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
−2= |
| *√3+b => −2= 1+b => b= −3 |
| | 3 | |
i otrzymujesz to samo równanie y= U{
√3{3}*x −3
12 wrz 21:07
Eta:
nie ma minusa............
12 wrz 21:08
agnieszka: dobra a skąd tam się bierze x−√3
12 wrz 21:10
agnieszka: dobra mam, dzięki
12 wrz 21:12