Prosze o pomoc
Klik: Ile wynosi siła oporu działająca na kroplę ześlizgującą się pionowo po szybie ruchem
jednostajnym, jeżeli masa kropli wynosi 0,2 g?
12 wrz 20:23
Klik: prosze pomóżcie
12 wrz 20:35
Gustlik: Zgodnie z I zasadą dynamiki Newtona jeżeli kropla porusza się ruchem jednostajnym, oznacza to,
że siły działające na nia się równoważą. Zatem na kroplę działają dwie siły: w dół siła
ciężkości, a w górę siła oporu, której szukamy i która to właśnie równoważy ciężar kropli.
Więc
F=mg=0,0002 kg * 9,81 m/s2=0,001962 N
13 wrz 00:10