prawdopodobieństwo
Balbina : Proszę o pomoc.Pilne!
1. Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych,w których cyfra dziesiątek jest o 2 większa
od cyfry jedności.
2. Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowo jedną liczbę .Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 lub przez 2.
3. Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę .Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 15.
7 mar 07:15
kamiś: no więc w pierwszym mamy: liczbę 3 cyfrową ...na miejscu setek może stać 9 liczb
{1,2,3,4,5,6,7,8,9} na miejscu dziesiątek 8 liczb {0,1,2,3,4,5,6,7,} a na miejscu
jedności 8 liczb {2,3,4,5,6,7,8,9} a więc wszystkich liczb będzie: 9*8*8=576
7 mar 19:48
kamiś: no więc mamy: 11 możliwości- a więc omega=11
A-liczby podzielne przez 2 lub 3
A={2,3,4,6,8,9,10}
A=7
P(a)= 7/11
7 mar 19:51
Bogdan:
Uwaga do kamiś: sformułowanie "na miejscu setek może stać 9 liczb" i następne są
niepoprawne, powinno być: "na miejscu setek może stać jedna z dziewięciu
cyfr".
7 mar 19:53
kamiś: liczb dwucyfrowych mamy 90
a więc omega będzie Wariacją bez powtórzeń V190 a więc omega=90
A-liczby podzielne przez 15
A={15,30,45,60,75,90}
A=6
P(A)=6/90=1/15
7 mar 19:55
kamiś: masz rację Bogdan
7 mar 19:56