Pole i objętość walca.
marzuśś17:

1. przekątna przekroju osiowego walca tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt 30
stopni. Oblicz pole i objętość walca, wiedząc, że jego promień jest równy 5.
3h = 10
√3 / :3
V= πr
2h
P = 2πr
2+2πrh
2. Jak zmieni się objętość walca jeżeli wysokość zmniejszymy 2krotnie, a promień pozostawimy
bez zmian?
V
1 = πr
2h
Mógł by ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałam? dziękuje z góry
12 wrz 19:54
dero2005: wiersz pierwszy
| h | |
| równa się ctg α a nie tg |
| 2r | |
12 wrz 19:58
req: piątka
12 wrz 20:00
dero2005: mała pomyłeczka ale istotna
12 wrz 20:02
req: nie taka mała bo ctg30=√3
12 wrz 20:04
dero2005:
ctg i tg różnią się tylko jedną literką "c"
12 wrz 20:10
marzuśś17: ale to ma być h do r, a nie r do h.
12 wrz 20:41
dero2005:

dane:
r = 5
h = 2r*
√3 = 2*5*
√3 = 10
√3
V = πr
2*h = π*5
2*10
√3 = 250π
√3 → objętość
S = 2πr
2 + 2πr*h = 2πr(r + h) = 2π*5(5 + 10
√3) = 50π + 100π
√3 = π(50 + 100
√3)
12 wrz 21:01
marzuśś17: dzięki
12 wrz 21:14