awdawdawd
adawd: Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów
W(x)=x4 +2x3 +2x2 −2x −3
W(c)= x3−13 x −12
Rozłów czynniki na wielmiany
W(x)= 4x4 +5x2 +1 wiem, ze trzeba tu wstawić t=x2, mimo to nie chce mi wyjsc
Prosze o dokładne rozwiązanie przynajminej jednego z 2 przykładów
12 wrz 19:47
adawd:
12 wrz 20:46
adawd:
12 wrz 21:04
adawd:
12 wrz 21:14
Tad: 4x4+5x2+1=4x2(x2+1)+x2+1=(x2+1)(4x2+1)
12 wrz 21:16
Tad: x3−13x−12=x3−x−12x−12=x(x2−1){−12(x+1)}=−12x(x+1)2(x−1)
12 wrz 21:21
adawd: W(x)=4x4 +5x2 +1 t=x2
w(x)=t2 +5t +1 √Δ=4 x1=−9/8 t2= −1/8
w(t) = (t+9/8) (t+1/8)
w(x)= 4(x2+1) (t+1/8) gdzie tu jest błąd?
z pierwszego zadania x3−13x−12 dochodze do w(x)= x(x−1)(x+1)−12(x+1) teraz musze wyłączyć x+1
przed nawias jak to zrobic ?
12 wrz 21:26
Tad: nie zastawia Cię x
2=t=−1/8

?
12 wrz 21:35
Tad: W(x)=x4+2x3+2x2−2x−3
W(x)=x4+2x3+x2+x2−2x−3
W(x)=x2(
12 wrz 21:39
Tad:
W(x)=x2(x+1)2+(x+1)(x−3)
W(x)=(x+1){x2(x+1)+x−3}
W(x)=(x+1)(x3+x2+x−3)
12 wrz 21:47
adawd: w drugim nie moze byc w nawiasie w drugim nawiasie x3 bo mam z tego potem policzyc delte
12 wrz 21:51
adawd:
12 wrz 22:11
Tad: włącz myślenie ... a nie bredzenie
12 wrz 22:24