Funkcja kwadratowa
Nikki: Cześć, potrzebuję pomocy
Wyznacz współczynniki a, b i c trójmianu kwadratowego f(x) = ax2 +bx +c wiedząc, że ma on dwa
miejsca zerowe 1 oraz −2 i do jego wykresu należy punk A (2,−8)
12 wrz 19:35
sushi_ gg6397228:
zapisz postac iloczynowa
12 wrz 19:41
Nikki: y = a(x−1)(x+2)
12 wrz 19:48
sushi_ gg6397228:
pod "x" wstawiamy "2" pod "y" "−8" i wyliczamy "a"
12 wrz 19:48
Nikki: −8 =a(2−1)(2+2)
−8= 4a
a =−2
12 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
podstawaimy do postu z 19.48 za literke "a" liczbe "−2"
12 wrz 19:53
Nikki: y= −2(x−1)(x+2)
12 wrz 19:55
sushi_ gg6397228:
teraz wykonamy mnozenie na prawej stronie tego rownania
12 wrz 19:55
Nikki: y = −2(x2 + 2x −x −2)
y= −2(x2 +x −2)
y= −2x2 −2x +4
12 wrz 19:58
sushi_ gg6397228:
i teraz porownamy ze wzorem podanym w pierwszym poscie:
ile wyniesie "a", "b" , "c"
12 wrz 20:00
Nikki: a= −2 b= −2 c=4
wspaniale! dziękuje!
12 wrz 20:01
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
12 wrz 20:04