Zadania optymalizacyjne
cuboy: Z drutu o długości 40cm zbudowano prostokątną ramkę. Znajdz wymiary ramki, która ogranicza
największe pole.
12 wrz 19:33
Sylwia: 10x10
12 wrz 19:37
Sylwia: największe pole, czyli trzeba wykorzystać funkcję kwadratową.
robisz układ równań.
2x + 2y = 40 2x = 40 −2y x = 20 − y x = 20 − y
f(x) = xy f(x) = xy f(x) = y(20 − y) f(x) = −y
2
+ 20y
teraz dla funkcji f(x) = −y
2 +20y wyznaczasz y
max:
wyznaczone, czas wrócić do układu równań, a właściwie do jednej jego linijki:
x = 20 − y
x = 20 − 10 = 10
Odp. Wymiary ramki, która ogranicza największe pole to 10cm x 10cm
12 wrz 19:44
Sylwia: tam nie powinno być +20y w pierwszej "części" układu równań. Przeskoczyło mi skądś.
12 wrz 19:47
Eta:

x,y >0 −−− wymiary ramki
2x+2y=40 to x+y= 20 => y= 20 −x , to x€ (0,20)
P= x*y to P(x)= x*(20−x) = −x
2+20x −−− to f, kwadratowa, parabola ramionami do dołu
zatem osiąga max. dla odciętej wierzchołka
| | −20 | |
xw= xmax= |
| =10 to ymax= 20 −10 =10 |
| | −2 | |
takim prostokątem jest kwadrat o boku dł 10 cm
12 wrz 19:48