matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Waldi:
Oblicz (1 +
√
3
)
4
i (1 −
√
2
)
4
.
12 wrz 19:23
fiołek:
(1+
√
3
)
4
=(1+
√
3
)
2
*(1+
√
3
)
2
=(1+2
√
3
+3)(1+2
√
3
+3)=(4+2
√
3
)(4+2
√
3
)=1 6+8
√
3
+8
√
3
+12=16
√
3
+28 (1−
√
2
)
4
=(1−
√
2
)
2
*(1−
√
2
)
2
=(1−2
√
2
+2)(1−2
√
2
+2)=(1−2
√
2
)(1−2
√
2
)=−4
√
2
+9
13 wrz 17:40