Proszę Pomóżcie. Funkcja Kwadratowa
Agula: funkcja f jest określona wzorem f(x) = −3(x + 3)(x−2)
Znajdź te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 12.
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak szukać takich argumentów.
12 wrz 19:17
Sylwia: f(x) oznacza wartość dla jakiegoś argumentu x
Aby znaleźć te argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartość 12 wystarczy za f(x) podstawić
12 i rozwiązać równanie.
12=−3(x+3)(x−2)
−4=x
2 + x −6
x
2 + x −2 = 0
Δ=1+8=9
√Δ=3
| | −1−3 | | −1+3 | |
x1= |
| =−2 ∨ x2= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
Ta funkcja przyjmuje wartość 12 dla argumentów −2 oraz 1
12 wrz 19:29