Podaj wartość skali ich obwodów i pól...
lukasek: Witam, proszę o pomoc...
Dane są 2 prostokąty : A B C D, A' B' C' D' , o bokach w skali k=2cm. Podaj wartość
skali ich obwodów i pól, jeżeli boki prostokata wynoszą: a=4cm, b=10cm
6 mar 23:51
Basia:
skala k =2 ( nie 2cm)
skala obwodów jest taka sama jak skala boków czyli = 2
skala pól to k2=22 = 4
--------------------------------------------------------------------
nie wiem po co są te długości boków podane
chyba po to, żeby inaczej to zadanie rozwiązać
a' = k*a = 2*4 = 8
b' = k*b = 2*10 = 20
L = 2a + 2b = 8 + 20 =28
L' = 2a' + 2b' = 16 + 40 = 56
L'/L = 56/28 = 2 = k
P =a*b = 40
P'=a'*b' = 8*20 =160
P'/P = 160/40 = 4 = k2
7 mar 00:00
Bogdan:
Jeśli skala = k, to stosunek obwodów = k, stosunek pól = k2
7 mar 00:02