Geometria, Help
Mateusz: Znajdź kąt ostry rombu w który wpisano koło wiedząc, że stosunek pola rombu do pola koła
wynosi 8:π
6 mar 23:49
Eta: Rozwiązuję !
7 mar 00:01
Basia: rozwiązuję
7 mar 00:02
Basia: no to powodzenia !
7 mar 00:02
Mateusz: z góry dzięki
7 mar 00:05
Eta: Narysuj ten romb , i wysokość rombu , zaznacz kat ostry α
z trójkata prostokatnego:
h/a = sinα to h= a*sinα
promień okręgu wpisanego r= h/2 to r= (a*sinα)/2
Pk = πr2 =( πa2 *sin2α)/ 4
Prombu = a2 *sinα ( taki jest wzór na pole rombu)
to;
Prombu / Pk = 8/π
podstawiajac te w/w dane mamy:
4* a2 sinα 8
------------------= -------
πa2 *sin2α π
4πa2*sinα= 8πa2 *sin2α
po podzieleniu przez 4πa2 sinα ≠0
otrzymujemy;
2 sinα= 1
to sin α= 1/2 więc α= 30o
7 mar 00:10
Mateusz: banalne...a ja narysowałem przekątne i nie wiedziałem co dalej..thx
7 mar 00:14
Eta:
No widzisz ? jakie proste!
Powodzenia na przyszłość
7 mar 00:20