Rozkład wielomianu
Darth Mazut: Witam, mam takie 3 przykłady ale nie wiem jak sie za nie zabrac, nie mam juz zbytnio czasu,
zeby nad nimi siedziec, bo mam jeszcze inne przedmioty i tu umieszczam, jakby ktos mial
pomysl, albo jakas wskazowke to z gory dziekuje:
1) Jak rozłożyć na czynniki (x
4 + 2x
2 + 4)
2) Jak rozłożyć na czynniki (x
4 + x
2 + 1)
2
3) −||− (x
2−2)
4 − 4x
4
3 zacząłem w ten sposób:
(x
2−2)
4 − 4x
4 = (x
2 − 2)
2(x
2 − 2)
2 − (2x
2)
2 = (x
4−4x
2 + 4)
2 − (2x
2)
2 = (x
4 −
6x
2 + 4)(x
4 − 2x
2 + 4) i dalej jak licze z delty ten pierwszy nawias to wychodzą jakieś
kosmosy i dalej ich nie licze bo w ksiązce inna odp i tak jest... a z drugiego nawiasu Δ<0
wychodzi