Blad w obliczeniach
Charybdis: Witam.
Nie moge doszukac sie bledu w moim zadaniu [znam poprawny wynik : 5√2 − 7, ktory rozni sie od
mojego:
(√2−1)3 =
= 2√2 − 3 * 2 * (−1) + 3 * √2 * 1 − (−1) =
= 2√2 − 6 * (−1) + 3√2 + 1 =
= 5√2 + 7
Jak widac od poprawnego wyniku moj rozni sie jedynie znakiem
Z gory dziekuje za pomoc
12 wrz 18:16
Jack:
nie stawia się dodatkowych minusów przy wyrażeniach ujemnych.
Wzór wygląda tak: (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3 (a,b są dodatnie)
12 wrz 18:19
Charybdis: Czyli w wyrazeniu (√2 − 1)3 ten minus nie nalezy do wyrazu b? Bo chyba zwykle nalezy, jezeli
nie bylo by to rozwiazywane wzorem skroconego mnozenia?
12 wrz 18:21
dero2005: (a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
a = √2
b = 1
(√2−1)3 = 2√2−3*2*1+3√2*1−1 = 2√2−6+3√2−1 = 5√2−7
12 wrz 18:25
dero2005:
(√2−1)(√2−1)(√2−1) = (2−√2−√2+1)(√2−1) = (3−2√2)(√2−1) = 3√2−3−4+2√2 =
5√2−7
jak byś nie liczył to wyjdzie tak samo
12 wrz 18:32
Charybdis: Dobra, dzieki wszystkim, a teraz jeszcze poza zadaniem, dla powiekszenia mojej niezwykle
ogromnej matematycznej wiedzy − jezeli na przyklad podam wyrazenie (34 + 2a − 4c), to w nim
minus nalezy do wyrazu 4c, tak?
12 wrz 18:41
dero2005: tak
12 wrz 18:54