uzasadnienie co do katow zewnetrznych - pomocy!
natalia90211: uzasadnij, ze suma katow zewnetrznych dowolnego wielokata wynosi 720 stopni
12 wrz 18:06
sushi_ gg6397228:
jaki wzor jest na sume katow wewnetrzych
12 wrz 18:09
natalia90211: Sn=n*180st−360st
12 wrz 18:13
sushi_ gg6397228:
a jaka jest łaczna suma wszystkich katow dla "n" kąta
12 wrz 18:15
natalia90211: a tego to ja nie wiem
12 wrz 18:16
Jack:
a nie 360o ta suma kątów?
12 wrz 18:17
natalia90211: suma katow zewnetrznych zawsze jest 720st nie wazne jakiego wielokata
12 wrz 18:18
Jack:
ok

to dowódź
12 wrz 18:19
natalia90211: no w tym problem, ze nie wiem jak
12 wrz 18:23
12 wrz 18:24
natalia90211: ale ja mam to uzasadnic a nie podac, ze
n*360 − 2(suma wewn)
12 wrz 18:27
sushi_ gg6397228:
to wyliczysz ile wyjdzie suma katow zewnetrznych
12 wrz 18:28
natalia90211: ale ta suma i tak zawsze jest 720 st
12 wrz 18:29
sushi_ gg6397228:
to wlasnie Tobie wyjdzie, ze dla dowolnego "N" suma bedzie 720
12 wrz 18:31
natalia90211: czyli mam po prostu podac wzor i tyle tak
12 wrz 18:31
sushi_ gg6397228:
jak w zadaniu zapytaja sie ile nadgryzłas z "n" jabłek to zrobisz
n całych jabłek odjac to co zostało
tutaj masz to samo zrobic
w kazdym kacie masz 360 stopni : "a" "2b" i "a"
n* 360−2* (wzor na sume wewnatrz wielokata)= 360n− 2 (180n−360) = 720
12 wrz 18:37
natalia90211: juz rozumiem, dzieki wielkie!
12 wrz 18:38
Jack:
kąt zewn. do wewn. jest kątem przyległem do niego (jeśli pierwszy był wklęsły, to przyległy nie
istnieje). To znaczy, że jeśli kąt α jest kątem wewn. to kątem zewn. jest kąt (przyległy) o
mierze 180o−α.
Suma wszystkich kątów zewn. + wewn. wielokąta to 180o*n (przy każdym wierzchołku których jest
n będzie kąt zewn i wewn. a skoro są przyległe to ich suma daje 180o), suma wewnętrznych to
(n−2)1800, więc
Sz=180o−(n−2)180o=360o.
12 wrz 18:44
Jack:
Szewn=180on−(n−2)180o=360o
12 wrz 18:48