Pierwiastki. Łatwe zadania
Marta: 4y = 8 √12
y= ?
6√8 − 4= ?
4 √8 : 2 √6= ?
12 wrz 17:52
oax: 4y=8
√12
6
√8 − 4 nie da się obliczyć. Chyba, że będzie Ci kazano podać przybliżoną wartość
√8≈2,82,
to wtedy:
6−2,82−6=−0,82
Zrobię sobie to na ułamkach:
| 4√8 | | 1 | | 4√8 | |
| * |
| = |
| − teraz wystarczy usunąć niewymierność  . |
| 1 | | 2√6 | | 2√6 | |
12 wrz 17:55
Marta: pomocy !
4y − 8 √12 / : 4
y=?
12 wrz 17:56
Marta: a jak się usuwa te niewymierności?
12 wrz 17:56
oax: | | √6 | |
Musisz pomnożyć ten ułamek przez |
| . |
| | √6 | |
12 wrz 17:57
oax: Mały chochlik: 6−2,82−4=−0,82
12 wrz 17:58
Marta: a jak wyjdzie po usunięciu niewymierności?
12 wrz 18:06