matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
;Marcy;:
1 2 −−−−− − −−−− =1 x+2 x−1
12 wrz 17:36
Mei Lin:
1
2
−
=1
x+2
x−1
x≠−2 x≠1
x−1−2(x+2)
=1
(x+2)(x−1)
−x−5
=1
(x+2)(x−1)
−x−5=(x+2)(x−1) −x−5=x
2
+x−2 −x
2
−2x−3=0 x
2
+2x+3=0 Δ=4−12=−8 −8=i
2
*8
√
Δ
=i2
√
2
−2−i2
√
2
x
1
=
=−1−i
√
2
2
−2+i2
√
2
x
2
=
=−1+i
√
2
2
11 mar 12:01