Maclaurin, AMiAL
MMs: | | 1 | |
Stosując wzór Maclaurin'a oblicz |
| z dokładnością do 10−3 |
| | e | |
12 wrz 17:31
sushi_ gg6397228:
wzor znasz

liczysz pochodna i patrzysz kiedy skladnik bedzie mniejszy od 0.001
12 wrz 17:39
MMs: generalnie to się gubię w pewnym momencie.
może skrobnę, jak robię

f'(x)=f
n(x) = e
x
f(0)=f
n(0) = 1
| | f'(0) | | f''(0) | | fn−1(0) | |
ex = f(0)+ |
| x + |
| x2 + ... + |
| x(n−1) +Rn = |
| | 1! | | 2! | | (n−1)! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| x+ |
| x2 + ... + |
| xn−1+ Rn |
| | 1! | | 2! | | (n−1)! | |
| | ec | |
gdzie Rn = |
| xn dla pewnego c spomiędzy x i 0 |
| | n! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dla x = (−1) mamy |
| = 1−1 + |
| (−1)2 + ... + |
| (−1)(n−1)+Rn |
| | e | | 2! | | (n−1)! | |
| | ec | |
gdzie Rn = |
| (−1)n dla c∊(−1,0) |
| | n! | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ≈1+1+ |
| +...+ |
| (−1)n−1 |
| e | | 2 | | (n−1)! | |
nooo i na tym kończy się moje dumanie
12 wrz 18:33
sushi_ gg6397228:
szukamy skladnika kiedy
12 wrz 18:49
MMs: czyli teraz pozostaje podstawianie pod n aż nierówność będzie prawdziwa?
12 wrz 18:55
sushi_ gg6397228:
tak, wtedy kolejny skaldnik bedzie juz mniejszy od 0.001
12 wrz 18:55
MMs: dziękuję bardzo za pomoc
12 wrz 18:56
Nika: Czy nie ma błędu w podpowiedzi sushi gg6397228? Przecież tu chyba trzeba resztę przyrównywać,
a nie ostatni wyraz.
22 sty 11:31