Prosze pomozcie
Nati: z talii 32 kart wylosowano 7 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że wśród
wylosowanych kart:
a) 3 piki, 2kiery, 2 karo
b) 2 damy, 2 asy
c)4 figury
6 mar 23:28
Basia: rozwiązuję
6 mar 23:41
Eta:
6 mar 23:42
Basia:
w talii 32 kart mamy po 8 kart w każdym kolorze i są to A,K,D,W,10,9,8,7
losujemy 7 kart spośród 32 czyli mamy
32!
N = C327 = ------------
7!*25!
A - 3 piki, 2 kiery, 2 karo
losujemy 3 piki spośród 8, 2 kiery spośród 8 i 2 karo sposród 8 czyli mamy
8! 8! 8!
nA = C83*C82*C82 = ------- * --------- * -------- =
3!*5* 2!*6! 2!*6!
6*7*8*7*8*7*8 73*8*8*8
--------------------- = ---------------- = 2*73*82
1*2*3*1*2*1*2 4
2*73*82*7!*25!
P(A) = ----------------------------- =
32!
2*73*82*1*2*3*4*5*6*7
-------------------------------- =
26*27*28*29*30
73*82*1*1*1*2*7 72*82*2*7
-------------------------- = ---------------------
13*9*7*29 9*13*29
--------------------------------------------------------------------
(b) jest identyczne
wybieramy 2 damy spośród 4, 2 asy spośród 4 i 1 kartę z pozostałych czyli z 24
spróbuj sam ten przykład dokończyć
-----------------------------------------------------------
(c) wybieramy 4 figury spośród 16 i 1 kartę spośród reszty czyli też z 16
to też sam spróbuj
6 mar 23:54