całki
zuza: Będe wdzieczna za pomoc
napisz daną całkę wpostaci całek iterowancyh a następnie zmień kolejność całkowania
∬f(x,y)dxdy, gdzie D jest obszarem ogran. krzywymi y=x2 i 3x+y=0
12 wrz 17:17
Trivial:
13 wrz 00:55
Trivial:
1. Liczymy punkty przecięcia:
3x + x
2 = 0
x(x+3) = 0
x = 0 lub x = −3
y = 0 lub y = 9.
2. ∬
D f(x,y)dxdy = ∫
−30 dx ∫
x2−3x f(x,y)dy
3. Zmieniamy kolejność iterowania:
y = x
2 → x = −
√y (rysunek)
∬
D f(x,y)dxdy = ∫
09 dy ∫
−√y−y/3 f(x,y)dx
13 wrz 01:02
zuza: Dziekuje bardzo
13 wrz 13:09