pomocy :(
Zuzka : Styczne do okręgu x2 + (y+2)2 = 16/5 , poprowadzone przez punkt A(−2,1) , przecinają oś OY w
punktach B i C.Wyznacz równania tych stycznych i znajdź punkty B i C
12 wrz 17:06
Maniek:
S=(0; −2) środek okręgu.
y−1=a(x+2) równanie prostej przechodzącej przez punkt A,o danym wsp. kierunkowym.
Teraz trzeba policzyć z odległości prostej od punktu. Mamy dany punkt (S) i wiemy, że jest
oddalony od prostej(siecznej) o 16/5(promień)
12 wrz 17:11
Maniek: ax − y +1 + 2a − rownanie ogolne prostej
16/5 = (−2a−y+1+2a)/√(a2 + 1)
12 wrz 17:15
12 wrz 17:15
Zuzka : jejku.. ja mam jakieś totalne zaćmienie, nie wiem skąd co jest : / ...
dalej jak ja mam wyznaczyć te równania tych stycznych?
co mi da jak obliczę tą odległość prostej od punktu ?
12 wrz 17:17
Zuzka : nie wiem skąd wzieło się równanie tej prostej, ogólny wzór jaki jest?
12 wrz 17:18
Maniek: teraz trzeba obliczyć a, będą 2 rozwiązania.
Nie mam jak tego zrobić i mi się nie chce, ale po rozwiązaniu tego uzyskasz 2 równania
prostych.
Oba te równania opisuja styczne. Potem wystarczy podstawić do każdego rownania za x = 0 i
uzyskasz wsp punktow B i C
12 wrz 17:19
Maniek: równanie ogóln prostej Ax+By+C=0
U nas A=a; b=−1; c=1+2a
12 wrz 17:20
12 wrz 17:24
Maniek: −10a − 5y + 5 + 10a =16 √a2 +1
tamto na krzyz liczysz i masz to
12 wrz 17:25
Maniek: nie, zepsułem. ma być tak jak wyżej, ale za −y ma być −1
12 wrz 17:30
Maniek: czyli wszystko po lewej stronie sie redukuje.
16 √a2 +1=0 / * ()2
256a2 +256=0
12 wrz 17:33
Maniek: nie noo. coś nie tak bo to jest sprzeczność
12 wrz 17:33
Zuzka : wrr, masakra ;S
12 wrz 17:34
Maniek: 16/5 = (−2a−1+1+2a)/√(a2 + 1)
a (−2a−1+1+2a) = 0
coś zepsułem...
12 wrz 17:36
Maniek: Mam prośbe. Sprawdź czy dobrze przepisałaś treść zadania. Może jest wiecej danych?
12 wrz 17:46
Zuzka : już je rozwiązałam, jak mamy równanie prostej ax − y +1+2a=0
liczymy tą odległosc i wychodzi d= |2a+3|/ √a2+1
i dalej √a2+1 = √16/5, liczymy delte
po obliczeniach wychodzi a=−141/2 lub a=−1/2
12 wrz 18:10
Maniek: właśnie

no i jesteśmy, jak to mawiają w domu
12 wrz 18:16
Maniek: ale, z tą odległością, coś mi się nie zgadza w liczniku.
|Ax0+By0+C|
A=a
x0=−2
B=−1
y0=1
C=1+2a
|−2a − 1 +1 + 2a| tak mi wychodzi.... dlaczego?
12 wrz 18:22
Maniek: jedna styczna ma równanie x=−2 napewno
12 wrz 18:25
Maniek: a styczna o takim równaniu jest równoległa do OY, więc na pewno jest błąd w treści zadania
12 wrz 19:17
Zuzka : no bo właśnie w tym wzorze na środek za x i y podstawiamy współrzędne środka okręgu
12 wrz 19:17
Zuzka : nie ma błedu, wszystko raczej dobrze wyszło, popatrz mamy S(0,−2)
i prostą s o równaniu ax −y+1+2a=0
d(S,s) = |a*0 + (−1)*(−2) +1 +2a| / √a2 +1 = |2a+3|/ √a2 +1
12 wrz 19:19
Maniek: Jasne... a ja ciągle podstawiałem punkt A.
Mam nadzieje, że pomogłem. Dobranoc
12 wrz 20:25