wariacje z powtorzeniami
aga: Pomocy kochani !

Jutro mam kartkowke jak to zrobic wytlumaczcie : zad. Rzucamy czterokrotnie
kostką. Wyrzucone liczby oczek sa kolejnymi cyframi liczby czterocyfrowej. Podaj, ile sposrod
otrzymanych w ten sposob liczb jest : b) większych od 3500
12 wrz 16:33
aga: zad. Rzucamy czterokrotnie kostką. Wyrzucone liczby oczek sa kolejnymi cyframi liczby
czterocyfrowej. Podaj, ile sposrod otrzymanych w ten sposob liczb jest : b) większych od 3500
12 wrz 16:37
Eta:
Z=(1,2,3,4,5,6} −−− elementy na kostce , przy rzutach mogą się powtarzać
1/ wszystkie zaczynające się na 4 lub 5 lub 6 ( trzy możliwościna pierwsze miejsce)
(pozostałe trzy miejsca w tej liczbie już dowolne z sześciu elementów
z reguły mnożenia : 3*6*6*6= ..... takich liczb
2/ teraz zaczynające się na 35 lub 36 ( czyli dwie możliwości
na pozostałych dwu miejscach już dowolne z sześciu elementów
i mamy: 2*6*6=.... takich liczb
dodaj je razem i masz odp,
12 wrz 16:50
xd: nie zesraj sie. zle jest
24 paź 21:41