Prosze o pomoc z prawdopodobienstwa:):):)
monia: W szkole pracuje 18 kobiet i 12 meżczyzn. Wybrano 5-osobowy komitet Organizacyjny do
organizacji imprez okolicznościowych. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze w skład
Komitetu wejdą:
a) 3 kobiety i 2 mężczyzn
b) 2 kobiety i 3 meżczyzn
c) conajmniej 1 kobieta
6 mar 23:20
Basia: rozwiązuję
6 mar 23:26
Basia:
wybieramy 5 osób spośród 30 czyli mamy
( 30 ) 30!
N = C205 = = ---------
( 5 ) 5!*25!
A - 3 kobiety i 2 mężczyzn
wybieramy 3 kobiety spośród 18 i 2 mężczyzn spośród 12 czyli mamy:
nA = C183 * C122 =
( 18 ) ( 12 )
* =
( 3 ) ( 2 )
18! 12!
-------- * ---------------
3!*15! 2!*10!
18! * 12! 5!*25!
P(A) = na/N = ------------------ * ------------------- =
3!*15!*2!*10! 30!
16*17*18*11*12 1*2*3*4*5
----------------------- * ---------------------- =
1*2*3*1*2 26*27*28*29*30
16*17*18*11*4*5 8*17*6*11*1*1 8*11*17
----------------------- = --------------------- = ----------------
26*27*28*29*30 13*9*7*29*6 7*9*13*29
-----------------------------------------------------------------------------
(b) to bardzo podobny przykład; spróbuj go zrobić na podstaswie (a)
----------------------------------------------------------------------------------------
C - conajmniej 1 kobieta
C' - żadnej kobiety ⇔ sami mężczyżni (czyli wybieramy 5 spośród 12)
P(C) = 1-P(C')
spróbuj dokończyć
6 mar 23:38