ciągi
gipcio: Drugi ciąg wyrazu arytmetycznego jest równy 4, a szósty wyraz jest równy −8. Ile będzie wynosił
pierwszy wyraz tego ciągu?
12 wrz 16:19
II"b" :)): a1=10
12 wrz 16:22
gipcio: Nie może być 10 bo w odpwoeidziach mam
a) −3
b) 3
c) −7
d) 7
12 wrz 16:23
ZKS:
| | a6 − a2 | | −8 − 4 | | 12 | |
r = |
| = |
| = − |
| = −3 |
| | 6 − 2 | | 4 | | 4 | |
12 wrz 16:25
ZKS:
a1 = a2 − r
a1 = 4 − (−3) = 7
12 wrz 16:26
Jack:
4r=a6−a2=−8−4=−12
r=−3
a1=a2−r=4−(−3)=7
12 wrz 16:26
gipcio: Dziękuję
12 wrz 16:32