ciągi
gipcio: an=(−1)n+1*(n−n2)
Ile jest rowny wyraz a5?
12 wrz 16:14
Eta:
podstaw n=5 i policz
a5=..
12 wrz 16:15
gipcio: Nie rozumiem. Do każdego n mam podstawić 5? Nie zrobię tego sam
12 wrz 16:17
gipcio: Niech ktoś pomoże
12 wrz 16:25
Jack:
do każdego (bo to ten sam "n").
12 wrz 16:27
gipcio: Przykro mi, ale jestem za głupi
12 wrz 16:27
Eta:
an=(−1)n+1*(n−n2)
teraz podstawiasz n=5
otrzymujesz:
a5=(−1)5+1*(5−25)=(−1)6*(−20)= +1*(−20)= −20
a5= −20
12 wrz 16:34
Eta:
No to teraz samodzielnie ( podobnie)
wyznacz np: a7=.... a6=.....
podaj wyniki
12 wrz 16:36
gipcio: a7=(−1)7+1*(7−49)=(−1)8*(−42)=+1*(−42)=−42
12 wrz 16:45
gipcio: a6= (−1)6+1*(6−36)=(−1)7*(30)=+1*(−30)=−30
12 wrz 16:54
Eta:
1) dobrze
2) źle .......... bo przecież : (−1)
7=
−1
podaj teraz poprawny wynik
i jeszcze taki a
4=.... ( pamiętaj by nie popełnić błędu
czekam na poprawne wyniki
12 wrz 17:00
gipcio: No ja właśnie nie rozumiem tego momentu co jest +1, skąd to się bierze?
12 wrz 17:02
Eta:
(−1)6= +1 bo wykładnik jest liczbą parzystą (−1)*(−1)*(−1)*(−1)*(−1)*(−1)=+1
(−1)7 = −1 bo wykładnik jest liczbą nieparzystą (−1)*(−1)*(−1)*(−1)*(−1)*(−1)*(−1)= −1
12 wrz 17:15
gipcio: a6= (−1)6+1*(6−36)=(−1)7*(30)=−1*(−30)=30
12 wrz 17:28
Eta:
ok
12 wrz 17:29
gipcio: a4= (−1)4+1*(4−16)=(−1)5*(−12)=−1*(−12)=12
12 wrz 17:30
Eta:
12 wrz 17:30
gipcio: Dziekuję bardzo za pomoc.
12 wrz 17:38