Trójkąty prostokątne
paweł: Oblicz dł. boków trójkąta prostokątnego wiedząc że przeciwprostokątna ma długość = 12,
sinα=49 i kąt α jest jednym z kątów ostrych tego trójkąta
12 wrz 15:06
sushi_ gg6397228:
rysujesz trojkat, zaznaczasz kat α, wartosc na przeciwprostokatnej i liczysz sinusa; 3−ci bok=
Pitagoras
12 wrz 15:07
paweł: sinusa z jakiego kąta? 90 stopni ?
12 wrz 15:15
sushi_ gg6397228:
ostrego "α" ktorego masz podanego w zadniu ile wynosi
12 wrz 15:28
paweł: jeśli możesz, to pokaż jak to widzisz, bo moje zdolności matematyczne są mizerne...
12 wrz 15:43
sushi_ gg6397228:
nie umiesz narysowac trojkata prostokatnego, zaznaczyc 12 na przeciwprostokatnej, przy jednej
podstawie dac kat "α" i zapisac wzor na sinus "α"=...
12 wrz 15:53
paweł: Umiem, ale chodzi mi o to że nie mam podanej wartości kąta 'α' i nie wiem czy jest to miara
30,45,60 czy 90...
12 wrz 15:57
sushi_ gg6397228:
masz podana wartosc sinus alfa
12 wrz 15:59
sushi_ gg6397228:
nie ma nzaczenia jaki jest kat; wazne jest jaki bok przez jaki bok sie podzieli
12 wrz 16:00
paweł: ah, no racja.. dzięki teraz już wiem
12 wrz 16:06