trapez
Monika: Wysokość trapezu jest o 6cm krótsza od odcinka łączącego środki ramion trapezu. Pole
powierzchni trapezu jest równe 112 cm2. Oblicz długości podstaw trapezu, wiedząc, że odcinek
łączący środki przekątnych ma długość 10,5 cm
12 wrz 12:23
think: odcinek łączący środki ramion to średnia arytmetyczna podstaw...
12 wrz 12:39
monika: tak to wiem, ale co dalej ?
12 wrz 12:41
think: no właśnie myślę, ale coś ciężko mi idzie
12 wrz 12:56
sushi_ gg6397228:

wiadomo ze |GH|=10,5
pole=112
|DI| +6=|FE|
niech |DI|=h
112=h(h+6)
zatem h=8
|FE|= 14
12 wrz 13:33
think: sushi, no ok, brakowało mi pewności czy ten odcinek łączący środki przekątnych leży na tej
samej prostej co odcinek łączący środki ramion tego trapezu, ale mimo to jakoś nie potrafię
obliczyć a i b, ich sumę tak
12 wrz 13:41
sushi_ gg6397228:
patrzymy na trojkat ADC odcinek FG jest w polowie i rownolegly do DC −−> Talesik
| |AF| | | |FG| | |
| = |
| ==> 2|FG|= |DC| |
| |AD| | | |DC | |
to samo robimy z trojkatem BDC
2|EH|= |DC|
|FE|= 14
|FE|=|FG|+|GH|+ |HE|
14= 2*|CD| +10,5 +2|CD|
|CD|=....
|AB|+|CD|=28 −−> |AB|=...
12 wrz 13:49