zadanie b.trudne
Kalinka: Bardzo trudne zadanie, proszę o pomoc
drut dł. 40 cm przecięto na dwie części, z jednej zrobiono ramke kwadratowa o boku długości x
cm, a z drugiej ramkę prostokatną , której dłuższy bok ma 6 cm
a)napisz wzór funkcji S opisujacej sumę pól figur ograniczonych przez te ramki w centymetrach
kwadratowych w zaleznosci od x , podaj wzor funkcji w najprostszej postaci i okrel dziedzinę
b) uzasadnij ze najmniejsza wartosc sumy pol ograniczonych przez te ramki wynosi 48 cm 2
12 wrz 11:36
oko:

x, y >0
Ob(kwadratu) + Ob( prostokąta) = 40
to: 4x+2y+12=40 => 2x+y=14 to y=14 −2x , zatem D: x€(0,7)
z treści zadania: P
1+P
2= S
P
1=x
2 P
2= 6y = 6(14−2x)= −12x+84
S(x) = x
2 −12x+84 −−−− to f, kwadratowa, parabola ramionami do góry
zatem wyznacz S
min=.
12 wrz 11:56
12 wrz 12:09
think: drut przecięto na odcinki długości a, b takie że:
a + b = 40
jeśli z a zrobiono kwadrat to:
a = 4x
b = 2*6 + 2*y
4x + 12 + 2y = 40 ⇒ 2x + y = 14 ⇒ y = 14 − 2x ⇒ x∊(0;7), y∊(0;14)
a) pole kwadratu o boku x Pk = x2, pole prostokąta o boku 6 i y Pp = 6y, ale wyrażone za
pomocą x:
Pp = 6y = 6(14 − 2x) = −12x + 84
S = Pk + Pp = ....
b) masz funkcję kwadratową, która przyjmuje najmniejszą wartość dla argumentu jakiemu odpowiada
pierwsza współrzędna paraboli...
12 wrz 12:11
Kalinka: ale nie umiem okreslic tego Smin bo wychodzi mi ciagle 0,,,,,,,,,
a=1 b=−12 c=84 więc delta jest rowna 0 iwtedy y min=o

i co teraz?
12 wrz 12:19
think: Δ = b
2 − 4*a*c = (−12)
2 − 4*1*84 = 144 − 328 = ...
jak delta wychodzi Ci 0 bo nie mogę tego zrozumieć

?
12 wrz 12:21
oko:
| | 12 | |
xw= |
| =6 S{min}= S(xw)= 62−12*6+84=36−72+84=.... |
| | 2 | |
12 wrz 12:21
12 wrz 12:23