Funkcja kwadratowa
Marcin: x2 − 4x − 6 = √2x2 − 8x + 12
rozwiąż równanie.... prosze o pomoc
12 wrz 09:18
Marcin: bardzo prosze o pomoc
12 wrz 09:37
krystek: Czy po L str nie ma być +6?
12 wrz 09:43
Marcin: nie, właśnie też najpierw myślalem ze obydwa równania są podobne ale to jest niestety −6
12 wrz 09:45
Bogdan:
Sprawdzamy, czy ∧x∊R 2x2 − 8x + 12 > 0 ?, stwierdzamy, że tak.
x2 − 4x + 6 = t
x2 − 4x − 6 = x2 − 4x + 6 − 12 = t − 12
t − 6 = √2t
12 wrz 10:01
Gustlik: x2 − 4x − 6 = √2x2 − 8x + 12 /()2
Dziedzina:
2x2−8x+12≥0 /:2
x2−4x+6≥0
Δ=−8
brak pierwiastków
a>0 zatem cała parobola jest nad osią OX, czyli f(x) jest zawsze >0, zatem x€R.
x4+16x2+36+2*x2(−4x)+2*x2*(−6)+2*(−4x)*(−6)=2x2−8x+12
x4+16x2+36−8x3−12x2+48x−2x2+8x−12=0
x4−8x3+2x2+56x+24=0
Schemat Hornera:
"Kandydaci" to: +−1, +−2, +−3, +−4, +−6, +−8, +−12, +−24
1 −8 2 56 24
1 1 −7 −5 51 75
−1 1 −9 11 45 −21
2 1 −6 −10 36 96
−2 1 −10 22 12 0
x=−2 jest pierwiastkiem
(x+2)(x3−10x2+22x+12)=0
Jeszcze raz schemat Hornera − rozkładam x3−10x2+22x+12:
"Kandydaci" to: −2, +−3, +−4, +−6, +−12 (+−1 i 2 odpadają, bo nie są miejscami zerowymi − "nie
pzreszły" w I etapie)
1 −10 22 12
−2 1 −12 46 −80
3 1 −7 1 15
−3 1 −13 61 −171
4 1 −6 −2 4
−4 1 −14 78 −300
6 1 −4 −2 0
x=6 jest pierwiastkiem
(x+2)(x−6)(x2−4x−2)=0
Δ=16−4*1*(−2)=16+8=24
√Δ=√24=2√6
x1=U{4−2√6{2}=2−√6
x2=2+√6
Odp: x=−2 v x=6 v x=2−√6 v x=2+√6
12 wrz 10:09
grzes: X2−4x=t
t−6=√2*(t+6) /2
t2−12t+36=2t+12
t2−14t+24=0
Δ=100
Pier z Δ=10
t1= 2. t2=12
Podstawiam pod t ze wzoru x2−4x=t liczbe 2 oraz 12
x2−4x=2. V. X2−4x= 12
X2−4x−2=0. V. X2−4x−12=0
Dalej z obu liczę delty i potem x1 x2 x3 x4
29 wrz 21:26
daras: to post sprzed 3 lat
30 wrz 09:52
admin: siema Marcin
30 wrz 10:36
ania: X3+x2−8x−8=0
2 kwi 19:54
Janek191:
x2*( x + 1) − 8*( x + 1) = 0 itd.
2 kwi 20:05
kix: zabrakło mi w tych rozwiązaniach zastrzeżenia dotyczącego lewej strony, czyli: x2 − 4x − 6>0
2 kwi 20:31
5-latek: Rozwazujac to równanie metoda starożytnych nie trzeba robic zadnych zastrzezen
Sprawdzamy na końcu rozwiązania
Literatura : Biblioteczka matematyczna tom 5. Alina Musiatowicz "Metodyka rozwiazywania rownan
z
jedna niewiadoma w realizacji programu szkolnego" .
2 kwi 20:47
kix:
Nawet rozwiązując metodą starożytnych Rzymian nie uchroni nas to przed wykonaniem założeń
2 kwi 21:01
5-latek: Stosowanie metody rownan rownowaznych wymaga znajonosci teorii równana rownowaznych ,a wiec
znajomości szeregu dość trudnych twierdzeń ,oraz umiejetnosci wyznaczania pola równania .
Metoda analizy starożytnych nie wymaga znajomości nowych twierdzeń .
Natomiast trudności wystepuja w zrozumieniu konieczności sprawdzania ,oraz często w
przeprowadzenie sprawdzania zwlaszzca w rozwiazywaniu rownan trygonomertcznych (strona 47.

Dlatego nazywana jest ona inaczej
wnioskowaniem z przypuszczenia
2 kwi 21:31