funkcja kwadratowa
Łukasz: Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej i iloczynowej, jesli wiadomo, że funkcja f
spełnia jednocześnie następujące trzy warunki:
−suma miejsc zerowych wynosi −2
−zbiorek wartości funkcji jest przedział (−nieskończoności,4,5>
−największa wartość funkcji w przedziale <1,3> wynosi 2,5
zacząłem robić to tak
x1+x2= −2
−
ba = −2
ba=2
yw= 4,5
dla x=1 y=2,5

nie wiem czy dobrze....
ktoś podpowie co dalej?
12 wrz 08:22
Tad:
1) jeśli x
1+x
2=−2 ... to x
w= ...?
2) znasz więc x
w l y
w i wiesz jak wygląda wykres funkcji
3) skoro parabola ramionami w dół ... to dobrze wywnioskowałeś, że dla x=1 y=2,5
4) i to juz wystarczy aby wyznaczyć a b i c dla postaci ogólnej jak i postać iloczynową ...
12 wrz 10:44
Łukasz: hmm to xw bedzie −1?

bo tego wlasnie nie wiem
12 wrz 11:14
sushi_ gg6397228:
zapisz jak wyglada x1, x2 ze wzorow potem podstaw x1 +x2
zapisz jak wyglada xw=..
12 wrz 11:27
Łukasz: wyszlo mi y= −o,5 x
2 −x +4 dzieki


12 wrz 11:31
oko:
ok
12 wrz 11:34