pomocy
Pomocy: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj rowerzyści.
Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością mniejszą od
25km/h. Rowerzysta jadący z miejscowości A do miejscowości B wyjeżdża o 1 godz wcześniej i
jedzie ze średnią prędkością o 7km/h większą od średniej prędkości drugiego rowerzysty.
Rowerzyści spotkali się w takim miejscu że rowerzysta jadący z miejscowości A przebył do tego
miejsca 913 całej drogi z A do B. Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj rowerzyści?
11 wrz 22:46
Anna: pomagam
11 wrz 22:51
Anna: A −−−−> B B −−−−−> A
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
prędkość V+7 V
| | 9 | | 4 | |
droga |
| *182 =126 |
| *182=56 |
| | 13 | | 13 | |
czas t+1 t
Zał. V
B→A < 25km/h
S = V * t
zatem z każdej kolumny tabelki otrzymujemy jedno równanie:
(V+7)(t+1) = 126
V*t = 56
Spróbuj rozwiązać ten układ. Sprawdzimy wyniki. Napisz, co otrzymałeś.
11 wrz 23:00
Anna: I jak tam rachunki idą?

Powinieneś otrzymać odp. V = 7km/h, V+7 = 14km/h (gdyż II wynik V=56km/h jest sprzeczny
z zał., że V<25 km/h ).
11 wrz 23:18