matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
JohnnyB:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu geometrycznego, wiedząc, że: a
1
= 9, q = 2, a
n
= 1152 Z góry dzięki za pomoc
11 wrz 22:43
ICSP:
a
n
= a
1
* q
n−1
1152 = 9 * 2
n−1
128 = 2
n−1
2
7
= 2
n−1
n−1 = 7 dokończ.
11 wrz 22:45