Oblicz objetość w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym.
Madziaa: krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2 cm, a kąt między
ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ma miarę PI/4. Oblicz objętość ostrosłupa.
6 mar 22:40
Eta: Podaję wskazówki!
6 mar 23:27
Eta:
Narysuj ten ostrosłup, zaznacz kąt π/4 = 45o
między wysokością ściany bocznej i wysokością
jednego z trójkątów równobocznych w podstawie
trójkąt prostokątny:
gdzie H --- przyprostokatna przeciwległa kątowi 45o
jest jednocześnie wysokością ostrosłpa
hΔ{równob.} --- przyprostok. przyległa do tego kąta
H= hΔ bo to trójkąt prostokatny równoramienny
( bo kąty ostre mają miary po 45o
wiesz ,że hΔ= a√3 /2 = 2√3 /2 = √3 cm
więc i H= √3 cm
V= (1/3)Pp *H Pp = 6* a2 √3 /4
Po podstawieniu za a= 2cm H= √3 cm
oblicz V
6 mar 23:35
Madziaa: dziękuję bardzo
7 mar 21:54