działania
myszka: Oblicz wartość wyrażenia:
| | 4 | | 22 | |
Co to b) czyżby to było: −( |
| ) = −( |
| ) = −(22 : 21/2) = |
| | √2 | | 21/2 | |
− (2
2 − 1/2) = = − (2
3/2) = −2
3/2
11 wrz 21:34
11 wrz 21:36
myszka: ICSP bardziej przy tym zadaniu chodzi o wyznaczenie q (ilorazu ciągu) bo mam dane
wyrazy
√2 i −4 i mam obliczyć iloraz
11 wrz 21:37
ICSP: | | −4 | | −4√2 | |
q = |
| = |
| = −2√2. |
| | √2 | | 2 | |
Wyznaczenie ilorazu to usunięcie niewymierności z mianownika.
11 wrz 21:40
Basia:
A co jest błędnego w rozwiązaniu myszki ? Moim zdaniem nic. Jest również poprawne.
12 wrz 00:12
ICSP: Czy ja kiedykolwiek powiedziałem że jest błędne?
12 wrz 00:15
Basia:
powiedzmy, że zapomniałeś dopisać, że jest dobrze, ale można też inaczej
12 wrz 00:19
ICSP: Powiedzmy. Jednak moim zdaniem robienie jej metodą kolejnych przykładów ni będzie już takie
proste.
12 wrz 00:20
Basia: Zgoda. Wtedy musi pokombinować inaczej.
12 wrz 00:30