Czy istnieje takie m
PeLson: Czy istnieje takie m, dla którego punkty A, B, C są niewspółliniowe?, jeśli |AB| = 4m, |BC| = m
− 1, |AC| = 7m + 3
11 wrz 20:58
Basia:
A, B, C są współliniowe ⇔
AC = AB+BC lub AC = |AB−BC|
podstaw i sprawdź czy któreś z tych równań ma rozwiązanie
11 wrz 21:07
Grześ: maja być niewspółliniowe, więc policz podane przez Basię równania i wyrzuć je ze zbioru x∊R
11 wrz 21:10
Jack:
ja bym strzelał przy takim poleceniu

(Prawie?) każde trafienie będzie celne
11 wrz 21:26
PeLson: nie rozumiem dlaczego AC = |AB−BC| dlaczego minus?
13 wrz 22:39
Eta:
wystarczy zbadać warunek trójkąta, a,b,c −−− długości boków trójkąta
a>b+c
i
b>a+c
i
c>a+b
rozwiązć układ tych trzech nierówności , jeżeli będzie takie m € do części wspólnej
, to punkty ABC są niewspółliniowe
13 wrz 22:55