pomocy musze meic to na jutro:(
magdalenaaaa: dany jest wielomian W(x)= −2x3+3x2+m2x−10 gdzie m nalezy do liczb R. Dla jakich wartosci
parametru m reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x+2) jest rowna 10 oraz ustal
wzor wielomianu w(x) jesli wiadomo ze jednym z pierwiastkow tego wielomianu jest liczba 1.
nastepnie oblicz pozostale pierwiastki wielomianu.
11 wrz 20:50
sushi_ gg6397228:
W(1)=0 najpierw to policz, potem
W(X): (x+2) = P(X) + 10
11 wrz 20:53
magdalenaaaa: wyszło mi m=3 lub m=−3
11 wrz 21:30
sushi_ gg6397228:
to teraz liczymy drugi podany przeze mnie przepis
dzielimy wielomian przez dwumian (x+2)
11 wrz 21:33
oko:
wystarczy policzyć
2/ W(−2)= 10
11 wrz 21:34
ICSP: albo W(1) = 0
11 wrz 21:35
oko:
W(1)=0 −−−− już było liczone w 1/ podpunkcie
11 wrz 21:36
magdalenaaaa: policzylam dla w(−2) i wyszlo mi m=2 lub m=−2 a jak ustalic wzor wielomianu i reszte
pierwiastkow?
11 wrz 21:41
sushi_ gg6397228:
masz
W(X)= −2x3+3x2+9x−10
W(1)=0
W(X): (x−1)=... liczymy to
11 wrz 22:04
magdalenaaaa: czyli ogolny wzor wielomianu to ten w(x) =−2x
3+3x
2+9x−10



?
a czy pierwiastki mgoe znalezc poprzez rozpatrywanie wszystkich dzielnikow liczby 10


?nie
umiem dobrze dzielic wielomianów:(
11 wrz 22:14
magdalenaaaa: w ten sposob pierwiastki wyszly mi 1 i −2 dobrze?
11 wrz 22:18
sushi_ gg6397228:
....oraz ustal wzor wielomianu w(x) jesli wiadomo ze jednym z pierwiastkow tego wielomianu jest
liczba 1. nastepnie oblicz pozostale pierwiastki wielomianu.
to zrobilas w podpunkcie 1: m=3 lub m= −3
dzielniki wyrazu wolnego to tylko sie liczby gdy 1*x
3, 1*x
4, a u nas jest −2x
3
moze byc tak, ze wiecej nie bedzie
p=+− 1, +− 2, +−5, +−10
q= +− 1, +−2
| p | |
| =.... i teraz mozesz podstawiac 14 mozliwosci (7 z +, 7 z −) |
| q | |
11 wrz 22:21
sushi_ gg6397228:
| | 5 | |
to jeszcze sprawdz + − |
| |
| | 2 | |
tamte sa ok
11 wrz 22:24
sushi_ gg6397228:
W(X)=−2(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)
11 wrz 22:26
magdalenaaaa: podsumowujac pierwiastki wielomianu to 1,−2,
52, oliczylam dla w(−2)=10 i wyszlo mi m=2
lub m=−2 i to sa parametry dla ktorych wychodzi reszta z dzielenia 10, m=3 i m=−3 wychodzi po
podstawieniu w(1) i wtedy znamy wzor wielomianu czyli −2x
3+3x
2+9x−10


? jesli tak to
slicznie Ci dziekuje


! uratowalas mi zycie

11 wrz 22:45
sushi_ gg6397228:
byly dwie czesci zadania
a) jedno policzyc dla jakiego "M" mamy reszte z dzielenia
b) jednym z pierwiastkow jest x=1−−> m
2=9 −−> W(X)=−2x
3+3x
2+9x−10
| | 5 | |
c) pozostale pierwiastki −2, |
| |
| | 2 | |
11 wrz 22:48
12 wrz 06:55
magdalennaaaa: ok to teraz rozumiem, dzieki wielkie za pomoc.
12 wrz 06:56